Sisteme de culisare usi sectionale

Sisteme de culisare usi sectionale | Usi garaj sectionale | Usi garaj tip rulou

In functie de arhitectura incaperii ce urmeaza a fi dotata cu o usa de garaj personalizata sunt disponibile diverse tipuri de sisteme de culisare pentru usile sectionale. Vom exemplifica in cele ce urmeaza aceste tipuri de culisare urmarind sa subliniem si avatajele fiecarui model constructiv. Toate usile de garaj produse sunt realizate la comanda, in functie de dimensiunile si tipul garajului dumneavoastra.

Vom lua ca reper tipo-dimensional imaginea de mai jos: cu S si D am notat latimiea peretelui stanga si dreapta, cu L si H lungimea si inaltimea usii de garaj iar cu HG inaltimea grinzii (sau ca termen general notiunea de buiandrug – element de constructie alcatuit dintr-o grinda de beton armat, de zidarie, de metal sau de lemn asezata deasupra unei porti, a unei usi sau ferestre pentru a sustine portiunea de zidarie de deasupra acestora). Suplimentar vom analiza si dimensiunea DG ( ca distanta intre grinda buiandrugului si urmatoarea grinda ca amplasare).

sisteme-culisare-usi-sectionale

bg Culisare standard – usa de garaj culiseaza orizontal in totalitate (vezi figura VARIANTA 1)
Este cel mai intalnit mod de culisare a usilor de garaj sectionale (asa numitele usi de garaj orizontale). Sina de culisare este amplasata in partea superioara a garajului. Dumneavoastra castigati spatiu suplimentar pentru autovehicul. Pentru a putea implementa acest tip de culisare este necesar ca:
A. Pentru actionarea manuala a usii de garaj:
var A1 – HG (inaltimea grinzii) de minim 380mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 3m iar suprafata usii maxim 10mp.
var A2 – HG (inaltimea grinzii) de minim 420mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 4m
var A3 – HG (inaltimea grinzii) de minim 500mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 5m

B. Pentru actionarea automata a usii de garaj:
var B1 – HG (inaltimea grinzii) de minim 380 sau 400mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 3m iar suprafata usii maxim 10mp.
var B2 – HG (inaltimea grinzii) de minim 420mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 4m
var B3 – HG (inaltimea grinzii) de minim 500mm, inaltimea usii (H) sa fie de max 5m
In ambele cazuri distantele S si D trebuie sa fie de minim 100mm, spatiu necesar montarii sinei.

culisare orizontala usa garaj


bg
Culisare LHF – (Low Headroom Front) – montarea arcurilor de torsiune se realizeaza pe grinda (vezi figura VARIANTA 2)
Este varianta optima atunci cand inaltimea grinzii (inaltimea buiandrugului – HG) este mica (trebuie totusi sa aiba cel putin 230mm). Trebuie ca distantele S si D sa fie de minim 100mm. Pentru acest tip de culisare inaltimea usii trebuie sa fie de maxim 3m si suprafata totala a acesteia de maxim 12mp. Daca se opteaza pentru actionare manuala cu lant atunci HG trebuie sa aiba minim 300mm. In cazul culisarii LHF a usilor de garaj arcurile de torsiune se monteaza direct pe grinda.

bg Culisare LHR – (Low Headroom Rear) – montajul arcurilor se face in spatele sinelor de culisare (vezi figura VARIANTA 3)
Este o metoda mai complicata de montaj pentru usile de garaj sectionale. Consta in montarea arcurilor de torsiune in spatele sinelor de culisare. Pentru a se putea aplica acest tip de montaj este necesar ca grinda (dimensiunea HG din desen) sa aiba o latime de minim 70mm, iar usa de garaj sa aiba o suprafata maxima de 10mp. Daca latimea grinzii este de 130mm atunci mecanismul poate suporta usi de pana la 15mp. Daca ar fi sa sintetizam acest tip de culisare exista variantele:
A. Pentru actionarea manuala a usii de garaj:
var A1 – HG (inaltimea grinzii) de minim 70mm – montajul suporta o usa de maxim 4.8m latime si 10 mp suprafata;
var A2 – HG de minim 130mm – montajul suporta o usa de pana la 15mp

B. Pentru actionarea automata a usii de garaj:
var B1 – HG (inaltimea grinzii) de minim 120mm – poate suporta o usa de garaj de maxim 10mp
var B2 – HG minim 130 mm – poate suporta o usa de garaj de maxim 15mp.
In ambele cazuri distantele S si D trebuie sa fie de minim 100mm.

usi de garaj verticale

bg Culisare FTR – (Follow The Roof) – sina de culisare urmeaza planul vertical apoi pe cel orizontal (vezi figura VARIANTA 4)
Este o solutie intermediara aplicata mai ales in cazul garajelor inalte. Ca regula de baza distanta H+HG trebuie sa fie de minim 4300mm iar distantele laterale (S si D) trebuie sa aiba minim 100mm.

bg Culisare HL – (High Lift) – culisarea usii se face exclusiv in plan vertical (vezi figura VARIANTA 5)
Este una dintre cele mai simple solutii de ridicare a usilor de garaj. Pentru a se putea aplica este necesar ca distanta HG (grinda) sa fie suma dintre H (inaltimea usii de garaj) si o constanta de 500mm (HG = H + 500mm). Distantele laterale (S si D) trebuie sa fie de minim 100mm.

usi-garaj-oblice

bg Culisari speciale – VARIANTA 6 + 7 
Exista si doua tipuri de culisari mai putin intalnite – cea partial verticala si cea oblica. In cazul primei variante distanta DG=H+200mm iar in cazul celei oblice unghiul de inclinatie poate fi de maxim 45 grade. Acestea se folosesc atunci cand sistemele prezentate mai sus (variantele 1-5) nu pot fi aplicate.

Am incercat sa prezentam in acest material diverse tipuri de actionare pentru usile de garaj sectionale. Am explicat mai sus termeni precum “usi de garaj verticale”, “usi de garaj orizontale” sau “usi de garaj oblice”. In functie de necesitatile garajului dumneavoastra vom alege impreuna solutia optima pentru fiecare caz in parte. Pentru o oferta personalizata va rugam sa ne contactati.